Wiele osób zastanawia się nad rozpoczęciem suplementacji tranu. Dla kogo szczególnie jest on wskazany? Jakie może przynieść nam korzyści? Czy istnieją jakieś przeciwskazania do przyjmowania tranu?
Powody, dla których warto pić tran.
Tranem nazywamy olej, który pozyskany jest albo z wątroby dorsza atlantyckiego, albo z wątroby innej ryby z rodziny dorszowatych. Taki tłuszcz bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także jest bardzo dobrym źródłem witaminy A i witaminy D. Dlaczego warto pić tran? Istnieje wiele powodów, jednym z nic jest pozytywny wpływ tranu na pracę mózgu. Warto również podkreślić, że tran stanowi skuteczną broń do walki ze złym cholesterolem. Zapobiega on również zawałą serca czy też miażdżycy. Warto zaznaczyć, że po tran powinny sięgnąć osoby, które borykają się z problemami reumatycznymi. Tran to także dobre rozwiązanie dla kobiet, ponieważ przyczynia się on do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka piersi czy też raka jajników. Co bardzo istotne tran ma również bardzo dobroczynny wpływ na nasz układ odpornościowy. Dzięki niemu nasz organizm może, bowiem zwiększyć swoją skuteczność w walce z wirusami i bakteriami. Pamiętajmy o tym, że tran szczególnie warto przyjmować zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym.
Kto nie powinien suplementować tranu?
Mimo tak wielu korzyści wynikających z suplementacji tranu należy zaznaczyć, że istnieje również grupa osób, która nie powinna go przyjmować. Są to przede wszystkim dzieci, które nie ukończyły jeszcze 4 roku życia oraz osoby chorujące na takie choroby jak kamienica nerkowa, hiperkalcemia czy sarkoidoza. Z suplementacją muszą wstrzymać się także pacjenci, którzy przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Natomiast kobiety w ciąży powinny skonsultować przyjmowanie tranu ze swoim lekarzem prowadzącym. Należy również podkreślić, że w przypadku przyjmowania tranu nie należy jednocześnie suplementować witaminy A, ani witaminy D. Jeżeli zaś chodzi o dawkowanie tranu to najlepiej kierować się informacjami, które zawarte są w ulotce danego preparatu.